Naslovna / Kolumne / Iz drugog kuta / Pula je dobila open-mic kakav zaslužuje!

Pula je dobila open-mic kakav zaslužuje!

Već se sada može reći kako će se u Puli u Klubu Kotač održavati izvrsne stand-up večeri otvorenog mikrofona! Ono što se spremalo 8. veljače na toj pozornici, nismo očekivali ni mi, ni organizatori, a bome ni voditelj večeri Vidmarijo Rašić

Prva stand-up večer otvorenog mikrofona u navedenom klubu nadmašila je prije svega naša očekivanja, a po reakcijama publike – i njihova. S ovakvom publikom kao što je pulska, čak i komičar openmajkovac shvati da je bavljenje stand-up komedijom privilegija. Iako je ovo bila večer natjecanja komičara amatera, ni u jednom trenutku nije bilo rivalstva ili nekog pretjerivanja. To bih pripisala shvaćanju komičara i publike da se na ovakve večeri dolaze probati novi materijali i brusiti stari.

Iz Zagreba se zaputilo četvero mladih komičara amatera koji originalno dolaze iz različitih dijelova Hrvatske; Mislav Ćuk (Slavonski Brod), Filip Ratković (Varaždin), Vanja Perić (Sesvete, skoro iz Zagreba) i moja malenkost (Osijek). Po dolasku u klub dočekuju nas organizatori s domaćinom večeri i s najvećim gostoprimstvom daju nam sve na raspolaganje. Upijamo chill atmosferu Pule dok se klub puni većinom čupavom studentarijom, ali i ekipom +30. Šarolika demografija ipak govori kako postoji veliki interes za ovakav sadržaj u Puli, a ne smije nam promaknuti činjenica da je klub bio ispunjen do zadnjeg mjesta i da je većina posjetitelja odlučila stajati tijekom cijele večeri. Uz besplatan upad ne može se ispočetka garantirati stand-up publika, ali već se od početka same večeri moglo naslutiti da to nikako nije presudan faktor kako će publika doživjeti izvođače.

Foto: Teodor Korodi (Mislav Ćuk, Sara Smojver, Vanja Perić, Filip Ratković, Stefan Černi)

 

U tijeku završnih priprema za ovu obećavajuću večer dobre atmosfere, ohrabrio se i jedan Puležanin Stefan Černi pa se prijavio i time je Pula dobila svog domaćeg openmajkovca!

Večer počinje kada se do pozornice jedva moglo probiti od ljudi, a na pozornicu se penje domaćin Vid koji otvara s kratkim i bitnim informacijama publici o ovoj večeri: “Smijte se, plješćite, dobro se zabavite i imajte na umu da neki nastupaju prvi put, a neki su pak više sezona na sceni!”
U intervalima između komičara Vid održava energiju s kraćim forama i nema straha od cringanja kada se sljedeći komičar penje gore, jer je kao voditelj večeri učinio publiku afirmativnom do kraja večeri. To je najviše bilo očito nakon pauze, koja je uvijek rizik za potencijalni pad atmosfere. Međutim, pulska publika je s oduševljenjem i aplauzom po izlasku Vida na pozornicu pokazala da jedva čeka nastavak večeri.

Pulska publika, prema uvriježenom mišljenju, je jedna od najtvrđih publika u Hrvatskoj. Ukoliko je to istina, energije ove večeri je čisti rezultat dobrih nastupa komičara i velikog angažmana samog voditelja večeri jer ne može se reći da svaka open-mic večer ima ovakvu atmosferu i posjećenost od skoro 100 ljudi. Jedna od najvažnijih stvari koja se dogodila te večeri je sva pažnja publike bila usmjerena na komičara i njegov humor, kojem nisu zamjerali ako je bio uvredljive naravi ili pak vulgaran. Ljudi su shvatili da su se došli smijati tuđoj humorističnoj interpretaciji svakodnevice u kojoj živimo.

Foto: Teodor Korodi (Vid, Mislav, Stefan, Sara, Vanja, Filip koji sjedi)

 

Kao organizatori, Klub Kotač i Vidmarijo su s velikom spremnošću učinili ovu večer otvorenog mikrofona nezaboravnom, kako nama koji smo nastupali, tako i publici. Od pripremljene audio-vizualne podrške (fotograf i snimatelj) do simbolične nagrade za pobjednika večeri – pulska večer otvorenog mikrofona postaje must-visit za svakog komičara amatera koji je željan dobrih nastupa i još bolje publike. Prostor Kluba je predviđen za razne programe,  Samo proglašenje pobjednika večeri, Vidmarijo je odradio na vrlo kreativan način – mjereći decibele pljeska za svakog od komičara.

 

Ono što osobno nisam očekivala je dobiti najjači pljesak te večeri i odnijeti pobjedu na prvom pulskom openmicu. Pet stilom različitih komičara koji u svojim nastupima dobivaju pljesak u već prvoj minuti je faktor koji ovu večer čini iznadprosječno zahtjevnom, ukoliko se ona svodi na natjecanje.
Zbog pulske publike i atmosfere u klubu, vjerujem da ću se ponovno vratiti i nastupati s drugim kolegama u još većem broju. Doživjeli smo ono zbog čega se isplati potegnuti iz drugog dijela Hrvatske, radi 7 minuta na stejdžu u Kotaču pred nerealno dobrom publikom.

Foto: Teodor Korodi (Filip Ratković, Mislav Ćuk, Sara Smojver, Stefan Černi, Vanja Perić)

Fotke: Teodor Korodi
Video: Davor Vuković

Facebook Comments

About Sara Smojver

Sara Smojver
Rođena ‘94. u Osijeku. Studira u Zagrebu. Prvi nastup imala je 22.3.2016. u Vinylu (Zagreb) i otada broji nastupe diljem Hrvatske i jedan u Srbiji. Voljela bi da joj poslije nastupa priđe Dubravko Ivaniš koji se nije nasmijao ni na jednu foru i da joj kaže sa straight fejsom: “Sviđa mi se ona fora sa Srbima.” te da se okrene i ode. Intenzivnije prati stand-up otkad je vidjela rutinu Georgea Carlina o religiji u 2. razredu srednje, a prvi stand-up kojeg je gledala bio je Eddie Izzard. Organizira mrežu večeri otvorenih mikrofona u Zagrebu (lipanj 2017. - sada) i voli gin-tonic. I Rafaello. I Arctic Monkeyse. :)

Pogledajte

Pedja Bajović: Stari lisac domaće scene

    Kao i većina pionira naše comedy scene, Pedja je prestao nastupe brojati u …

X