Naslovna / Izvješća / Izvještaj: Daniel Sloss u Lisinskom

Izvještaj: Daniel Sloss u Lisinskom

“Ej, ‘oćeš na Slossa 21.10. u Lisinski?” – zove me Hrvoje početkom rujna dok se još uvijek saftam u Osijeku.

“Koga?” – uopće ne kužim o kome priča, al’ valjda o komičaru. Vjerojatno o dobrom komičaru, ako me već zove u Lisinski na njega.

“Daniel Sloss. Novi show. Karta je 100 novaca. Idemo?” – odgovara polupristojno s malo netrpeljivosti jer i dalje ne kužim tko je taj tip s kojim je opčinjen.

“Pa hajd’. Nikad ga nisam gledala. Uzmi mi kartu. Tenks.” – tako je i bilo.

Došao je 21. listopad, a ja nisam znala što točno očekivati od ovog 27-godišnjeg komičara koji svoj 10. show prvi puta izvodi pred hrvatskom publikom. Dobro ste pročitali. Lik ima 27 godina i 10 predstava iza sebe, što jako malo današnjih komičara može reći. Tu se moraju spomenuti i brojna gostovanja (Conan, Late Late Show with Craig Ferguson, Roast Battle UK…) i rasprodane Fringe festivale na kojima nastupa redovito od 2011. godine.

Ono što u tom trenutku nisam znala da će na pozornicu Lisinskog izaći komičar koji je 2016. na Sydney Comedy festivalu dobio nagradu za najbolji internacionalni nastup.

Prije njega na pozornicu izlazi Kai Humphries. Simpatični lik s čudnim naglaskom koji ima jako puno actouta i savršeno bilda atmosferu. Iskreni materijal s dobrim omjerom opservacije i osobnog iskustva u kombinaciji sa storytellingom čini Kai Humphriesa kvalitetnim opening actom ove večeri.

Znaš onu odličnu predgrupu na koncertu svog omiljenog benda koja te toliko fascinira da ju kasnije guglaš? To je Kai Humphries Danielu Slossu.

Nakon kratke pauze, vraćamo se na svoja mjesta u prve redove (najriskantniji položaj za stand-up) i čekamo da na pozornicu izađe Daniel. Svijetla se gase i narator s presenzualnim glasom najavljuje njegov izlazak.
Gromoglasan aplauz prati Danielove korake prema mikrofonu kojeg grabi sa smiješkom i pozdravlja publiku. Krenuo je s prirodnom zahvalnošću prema ljudima koji su došli gledati novi show (jer mu je ovo četvrti put pred hrvatskom publikom), a prije toga upitao je li ga već netko prije gledao – aplauz je potvrdio je dobar omjer nove i stare publike.

Prvo što je prokomentirao je bio njegov plakat za ovaj show gdje je neprepoznatljiv do te mjere da izgleda kao gay čarobnjakom s očajnom frizurom i realno…to je bila istina.

FOTO: Aquarius Records FB

Visokim samopouzdanjem i odličnim prijelazom kreće na prvu rutinu koju obilježava lajtmotiv nekada-su-moji-uži-članovi-obitelj-mislili-da-sam-sociopat, a u jednom dijelu večeri atmosfera je nabijena tolikim iščekivanjem vezanih uz  rasplet skoro-traumatičnog događaja iz Slossove mladosti.

Na pozornici se Daniel doima kao emocionalno nepokolebljivo biće koje to nekada nije bilo. S velikom strašću i intenzivnom dikcijom (ovo je kompliment) govori o stvarima koje mrzi, koje su mu se dogodile, a volio bi da nisu i koje trenutno prolazi u svojoj glavi.

FOTO (s lijeva nadesno): Daniel Sloss, ja, Kai Humphries

Čovjek koji s tolikom strašću može pričati kako mrzi pulpy sok od naranče je čovjek kojeg se nakratko bojite upoznati, ali nakon predstave – upravo to mi je pošlo za rukom u njihovom već tradicionalnom meet’n’greet-u kojeg imaju nakon svakog showa. 

Sam kraj predstave završio je u dah tempiranim monologom s briljantnim punchom, koji je izazvao najgromoglasniji aplauz večeri i po tome bi se dalo zaključiti da je jedan od najperspektivnijih stand-up komičara ove hemisfere ispunio očekivanja svog četvrtog posjeta maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Malo je reći da zaslužuje veliku.

Sjedi, 5.

 

Facebook Comments

About Sara Smojver

Sara Smojver
Rođena ‘94. u Osijeku. Studira u Zagrebu. Prvi nastup imala je 22.3.2016. u Vinylu (Zagreb) i otada broji nastupe diljem Hrvatske i jedan u Srbiji. Voljela bi da joj poslije nastupa priđe Dubravko Ivaniš koji se nije nasmijao ni na jednu foru i da joj kaže sa straight fejsom: “Sviđa mi se ona fora sa Srbima.” te da se okrene i ode. Intenzivnije prati stand-up otkad je vidjela rutinu Georgea Carlina o religiji u 2. razredu srednje, a prvi stand-up kojeg je gledala bio je Eddie Izzard. Organizira mrežu večeri otvorenih mikrofona u Zagrebu (lipanj 2017. - sada) i voli gin-tonic. I Rafaello. I Arctic Monkeyse. :)

Pogledajte

Pedja Bajović: Stari lisac domaće scene

    Kao i većina pionira naše comedy scene, Pedja je prestao nastupe brojati u …

X