Do smijanja

Lajnap Comedy – zajednički projekt Aleksa Curaća Šarića, Tomislava Kozačinskog Koze, Vlatka Štampara i Gorana Vugrinca Goca prolazi kroz promjene odlaskom člana s najizraženijim crnim humorom – Kozačinskog.

Od zajedničke ideje do prepunih dvorana, klubova i kafića. Lajnap Comedy već više od godine i pol dana nastupa diljem hrvatske s adresom redovitih nastupa u Zagrebu, najprije u kinu Grič, zatim u Saxu – klubu hrvatskih glazbenika. U kratkom vremenu stekli su zasluženu reputaciju komičara čije nastupe treba posjetiti i iskusiti četiri specifično različita nastupa u jednoj večeri.

Za Kozin odlazak javnost je saznala Lajnapovom objavom o neredovitom okupljanju – službenoj oproštajki članova i posebnih gostiju u večeri punoj standup nastupa, osobnih želja i rostanja zvijezde večeri. Najvjerniji obožavatelji Kozine komedije, Lajnap fanovi, prijatelji, poznanici i znatiželjnici pograbili su sve dostupne i dodantne karte čime je Sax uz konobare bio popunjen do čepa.

Kozačinski je, kao voditelj večeri otvorio kratkim objašnjenjem svojeg odlaska za kojeg kaže kako se radi o poslovnoj i životnoj prilici odlaska iz Hrvatske zbog koje ne može obavljati redovite nastupe Lajnapa. Napomenuo je kako se ne radi o odlasku zauvijek, te kako će se uvijek rado vratiti nastupati na naše prostore i pomoći komičara u organizaciji nastupa izvan granica lijepe naše, odnosno u Londonu, gdje zapravo ide.

Prvi nastup pripao je gošći komičarki Sari Smojver, kolegici i prijateljici Kozačinskog. Iako je open-mic komičarka, demonstrirala je kako njezino mjesto na pozornici nije dobiveno samo zbog poznanstva. Profesionalnim pristupom na spotlightu pozornice nasmijavala je svakom forom, a za kraj osobnom pjesmicom izazvala onaj ”aaaaaaw” u publici i siguran sam pokoju suzu u backstageu. Zatim je za mikrofon samouvjereno stao komičar koji je nastupao na mjestima gdje vrlo vjerojatno niti jedan balkanski komičar nije – Peđa Bajović. Svoju kvalitetu i iskustvo demonstrirao je objašnjavajući razloge Kozina odlaska nadopunjavajući detaljima njihova odnosa, te generalnom životnom mudrošću i improvizacijom.

Za sljedećeg sam komičara bio uvjeren kako je riječ o još jednom gostu večeri, no budući da se pojavio na pozornici Lajnapa i dan prije, na premijeri osme epizode, da se naslutiti kako se radi o potencijalnoj budućoj suradnji s dečkima iz Lajnapa. Riječ je o Saši Turkoviću, inače rezidentu Studija Smijeha, a u buduće mogućoj zamjeni Kozačinkoga u Lajnapu. Ne kažem da je Kozu moguće zamijeniti ili da je čak i potrebno, ali njegovim odlaskom i dolaskom Saše, Lajnap bi svakako zadržao dinamiku i raznovrsnost nastupa. Iako je kratko na sceni, Saša je uvjerljivo dokazao cijelom Saxu kako je originalan i spreman na nove izazove. Prije same pauze, na stage izlazi Vugrinec Goc. U mixu standardnih fora s nastupa i novog materijala pronašao je poveznicu sa zajedničkim situacijama s Kozom. Za kraj iznenadio je publiku svojim, kako i sam kaže prvim pokušajem roastanja. Pod iznenadio mislim na legitiman roast kakav liči svjetskim zvijezdama.

Nakon pauze, nešto drugačiji nastup nego inače održao je Aleks Curać Šarić. Poput Goca, fokus je bio na Kozi i situacijama koje su obilježile njihov odnos za kojeg je postalo jasno kako je izgrađen čak i prije nego su se odlučili za standup komediju. Vlatko je također, na sebi specifičan način opisivao svoj odnos s Kozačinskim. Bilo je jasno kako za cilj ima razbiti predrasude o Kozi, koji je na prvi pogled snažan i opak bajker s tetovažama, a zapravo UX UI dizajner (guglajte, nitko još uvijek ne kuži čime se Koza bavi pored standupa), dobra duša i proaktivni bradonja.

Naravno, na samom kraju uslijedio je nastup zvijezde večeri. Bilo je tu svega, od best of materijala do novog teksta, improvizacije i nekoliko fora posebno isklesanih baš za tu večer. Vremenski najduži nastup večeri pružao je publici upravo ono po što su došli – crni humor bez granica. Izazvao je oduševljenje svakom ispričanom forom, čak i onima koje su već dobro poznate. Baš poput rock zvijezda čije pjesme jako dobro znamo, ali uvijek doživimo neopisivo uzbuđenje kada smo u prilici čuti ih uživo.

Ono kako je večer zamišljena tako je i ostvarena – u čast Kozačinskom i njegovoj komediji. Ovim nastupom oprostio se od publike i kolega, te kolege i publika od njega.

Pojašnjenje za kraj ili objektivni zaključak večeri ne mogu dati jer sam shvatio da je večer bila potpuno jasna sama za sebe – dobra komedija puna ljubavi za čovjeka koji svojim odlaskom nije rekao zbogom, već doviđenja.

Facebook Comments

About Matej Celega

Matej Celega
Odrastao u Istri, studirao u Rijeci, živi i radi u Zagrebu i siguran je da mu to nije zadnja stanica. Nije puno putovao, ali želi još. Na putu prema ostvarenju želja i planova vodi ga pozitivan stav, ali ga je kritična i cinična strana karaktera više puta spasila. Krenuo je nasmijavati ljude u osnovnoškolskim predstavama, dramskim skupinama i skečevima. Od tada do danas ''nastupa'' samo za prijatelje koji kažu da je smiješan, ali ne i duhovit. Prati komediju, voli tiramisu i pingvine.

Pogledajte

Standup.hr predstavlja: Nikola Silić best of @Sax

  Nikola Silić prekida post i nakon 20 mjeseci opet nastupa u Zagrebu kao samostalni …

X