Naslovna / Preporuke / Domaće preporuke / Vlatko Štampar: Štamparska greška – Europska kvaliteta kod nas

Vlatko Štampar: Štamparska greška – Europska kvaliteta kod nas

FOTO: Vlatko Štampar

 

Vlatko Štampar je zasigurno u samom vrhu, kako naše, tako i regionalne stand-up scene. Uz još šačicu ljudi koji mogu nastupati na nivou na kojem on nastupa, on opet pokazuje da je zaista klasa. Ne samo za naše omjere, rekao bih da je u najmanju ruku i europska kvaliteta (doduše, nije jedini op.a.).

Štampar je vokalan, a gimiku na pozornici usavršio je odlično. Njegov stil mijenjanja boje glasa, oponašanja zvukova i gestikuliranja odličan je kontrast njegovom fizičkom izgledu diva od dva metra, ali i vrlo dobro se nadopunjuje u odmjerenijim forama svog materijala.

Štamparska greška, drugi je od ukupno tri njegova one man showa, i iznimno je brz, uz veliki broj tema koje obrađuje. Premise su solidne, neke vrlo originalne, neke pak dio standardnog stand-up materijala, no nikako nisu dosadne. Iz jedne u drugu prelazi bez poteškoća, i publici zamjetnog prelaska. Kažem publici, jer jedan jedini veliki minus je to što je prečesto trebao podsjetnik na ono što slijedi. I to je iznimno vidljivo, iako vješto kamuflirano  – barem osobama koje detaljnije prate nastup. Razumljivo je i da se nakon duže pauze od neizvođenja predstave komičar izgubi (što, napominjem, se u samom materijalu ne osjeti), no ipak komičar te kvalitete ne bi smio ostavljati svoj dobar dojam na banalnoj stvari poput te, a koja se usput rečeno, može puno bolje zamaskirati. Nije to ogromna greška, na kraju krajeva Sarah Silverman je snimila svoj zadnji specijal često se osvrćući na natuknice. Specijal za koji je dobila ogromne novce. A Sarah je svjetska klasa, Vlatko je lik koji nastupa na Balkanu. Nije neuobičajeno, no ne bi se smjelo događati.

U širokoj lepezi tema Štampar često i psuje, no, za razliku od velikog broja komičara, kako u regiji, tako i van nje, on tempira psovke, usudio bih se reći, fenomenalno. Ne sleti svaka na plodno tlo, no postotak psovki koji dižu foru na višu razinu je zavidan. To je zaista umijeće koje treba savladati, a on ga je, što ne začuđuje s obzirom na broj “utakmica” u nogama, jako dobro savladao. Važno je i reći da one nisu neukusne, ili pretjerano vulgarne, već obične psovke koje se čuju u svakodnevnom životu. Nekako ne vidim da bi raznorazne “moralne” udruge prosvjedovale zbog njih. Stavio je ukus i neukus, i to ima odličan efekt.

Druga manja zamjerka je da u nastup kreće malo sporije. Dijelom dojam takav ostaje zbog njegovog otvaranja, koje nije loše, ali nije ni za pasti sa stolice, a dijelom što publika nije reagirala onako kako bi sam komičar to poželio. Ipak, nakon nekakvih pet minuta, radna temperatura se diže, cijeli show polijeće, i ide samo uzlaznom putanjom. Bilo to samo iznimka, ili standard, u ovoj recenziji je omanji minus.

U cijelom nastupu, kako smo spomenuli, postoji veliki broj tema i rijetko koja fora ne “sleti” na plodno tlo. Možda tek jedna ili dvije, u gotovo dva sata, nije pobrala vrhnje. Preko toga iskusno i vrlo brzo prelazi, kako je i za očekivati od njega.

Naravno, kad si na njegovom nivou, call back je obavezni dio nastupa, jedan mali ali važan segment koji dodaje dodatnu notu receptu za uspješan materijal, i on to također vrlo dobro pozicionira u svoju priču.

Kako nije sve cvijeće, tako i Vlatko ponekada ima ponešto što bih opisao kao relativno predvidivo, ponajviše mislim na punch u nekolicini priča, no nadoknađuje taj manjak s druge strane, zaista odličnim i originalnim usporedbama, i produljenjem fora uz tagline. U nekoliko trenutaka, tagline je odrađen do te mjere da bi mogao biti zavidan i najvećim komičarima svijeta. Zaista, još jedan segment koji opravdava visoku ocjenu.

Kao dojam na kraju svega, najbolja je reakcija publike, koja je genijalna i prezadovoljni odlaze s predstave, usputno hvaleći i komentirajući nastup. Nije to iznimka, često je tomu tako nakon nastupa, no svejedno je bitan segment. Sve u svemu, zaista dobra predstava koju preporučujemo svima. Ono malo tehničkih grešaka u postupcima što ih ima, vrlo su lako ispravljive i nemaju značajnog utjecaja na cjelokupni dojam, niti su primjetljive široj publici. Odraditi savršen nastup gotovo je nemoguća misija, i to ne treba zamjeriti. Štamparska greška nije savršena predstava, nijedna nije, no ona je u samom vrhu najboljih predstava koje hrvatski stand-up trenutno nudi.

 

Palac gore: Vlatkov nastup, sitni ali zanimljivi detalji koje pridodaje svakoj šali, odlično ukomponirani svi trikovi zanata za podizanje kvalitete nastupa

Palac dolje: Preočit podsjetnik na tijek predstave

Preporuka: Da! Svakako. Predstava za širu publiku, kao i za zahtjevnije gledatelje. S ovom predstavom vjerujemo da ne možete pogriješiti.

  • Kvaliteta materijala i orginalnost
  • Improvizacija i povezanost s publikom
  • Kvaliteta izvedbe
  • Opći dojam
4.5

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Standup.hr predstavlja: Nikola Silić best of @Sax

  Nikola Silić prekida post i nakon 20 mjeseci opet nastupa u Zagrebu kao samostalni …

X