Naslovna / Preporuke / Russell Howard: Recalibrate – Zabavan specijal za ugodno popodnevno chillanje

Russell Howard: Recalibrate – Zabavan specijal za ugodno popodnevno chillanje

Howard, nekoć klinac iz Bristola godinama nezaustavljivo raste na britanskoj stand-up sceni. Od učestalih nastupa po raznoraznim inačicama talk showova i na humoru baziranih kvizeva, do vlastitih produkcija humorističnih show serijala – uvijek je tu negdje. I to se vidi u njegovom prvom Netflix specijalu. Recalibrate u svih svojih 69 minuta pokazuje Howarda onakvog kakav on je. Za razliku od mnogih komičara, on ne glumi na pozornici niti pridodaje neku značajnost razlikovanju njega kao osobe i njega kao zabavljača što uz, ukoliko vam odgovara nastup osobe koja je hiperaktivna, nastup pun skakanja, psovki i mijenjanja tempa – nije nimalo loša stvar. Dapače – zabavno je.

S druge strane, ukoliko ste upoznati sa njegovim opusom, a posebice sa njegovom novom serijom The Russell Howard Hour onda ćete i primjetiti da ste preko trećine materijala koji izvodi već mogli vidjeti što ostavlja malo iskvaren dojam i svakako mu umanjuje ocjenu, jer ukoliko gledate nešto poput specijala i to prvi puta onda očekujete od njega potpunu originalnost. Taj gorak okus, nažalost, ostaje kroz cijeli nastup jer se ti segmenti pojavljuju sporadično, bez nekog posebnog pravila. Ukoliko pak niste gledali njegove televizijske uspješnice onda se pripremite na sasvim dobrih sat i 9 minuta zabave.
Što se pak samih priča tiče, one variraju od običnih i zanimljivih situacija, obiteljskih problema i smiješnih događaja pa do puno crnijih priča koje u jednom trenutku se dotiču i boga, što svakako nije uobičajen Howardov materijal. Religija da, ali sam bog – ne. Svakako, bilo to da prepričava situacije u kojima je brat, otac ili bivša cura on daje sve od sebe i to publika cijeni što se može i više nego primjetiti iz njene interakcije s komičarom.

Mala zamjerka je da show izrazito britanski, no nakon uvoda Howard osjetno kreće u internacionalizaciju i pokušava se dodvoriti i ostalim gledateljima što nikako nije lako kad ti je većina stvari oko kojih ti se vrti program upravo lokalna. Ipak, hvale vrijedan pothvat i u drugoj polovici se razlika izrazito vidi kao i činjenica da je show dotjerivan za Netflix i stranu publiku što je u ovom slučaju povuklo odlične rezultate.

Bilo kako bilo, Howardov show je vrlo dobar miks britanskog humora i opservacije, lijepo balansirnih premisa i punchlineova, pokoje dublje misli i zanimljivog tempa stoga ga svakako preporučamo svima, voljeli taj tip humora ili ne, ovaj show bi trebao biti u najmanju ruku gledljiv, ako ništa drugo onda za “ubiti” sat vremena dok će pravi fanovi zaista uživati u Howardovoj rapsodiji na pozornici.

Palac gore: Općeniti dojam, britak humor, altruizam na pozornici

Palac dolje: Dio materijala već viđen

Preporuka: Svima, posebno fanovima britanskog humora 

  • Kvaliteta materijala i orginalnost
  • Improvizacija i povezanost sa publikom
  • Kvaliteta izvedbe
  • Opći dojam
3.9

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Posljednja sezona za predstavu “S nogu” Pedje Bajovića

  S nogu, (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) jedna je od najizvođenijih predstava u povijesti …

X