Naslovna / Preporuke / Dave Chappelle “Equanimity” – Staloženost Za Kraj

Dave Chappelle “Equanimity” – Staloženost Za Kraj

“Vratio sam se ovdje gdje sam i počeo jer ću večeras snimati svoj finalni Netflix specijal.” – reče Dave odmah na početku i izazove euforiju k’o Martin Luther King za vrijeme I have a dream govora. Ako se udaljimo od onoga što Chappelleov humor jest kroz ovih novih sat vremena, dobivamo ono što je Chappelle htio postići – staloženost (equanimity).

FOTO: Netflix

Kako to nerijetko biva u Chappelleovim specijalima, odmah u početku osvrće se osjetljive teme showbusinessa, a kroz svoju opravdanu samodopadnost tvrdi da je on jednostavno najbolji. Nije poanta što on to misli o sebi, već to što cijela dvorana to misli o njemu. Cijelo to vrijeme publika (većinom bijela) ga u potpunosti odobrava. Dave Chappelle kao da ima sučeljavanje s podanicima iz svoje sekte, a ne svoj show.

Materijal je u ovom specijalu puno osobniji nego u prošlim; tu su priče o odrastanju i njegovoj obitelji, gdje kroz ujednačen storytelling i act-out Chappelle nasmijava s pomalo konfuznim uvodom u same rutine, ali poslije njih raspravlja i svoje stavove o trendovima kao što su politička korektnost koja raslojava društvo, ali svoju porciju dobiva i Trump. Ako preferirate ostati zadivljeni kratkim dosjetljivim i vividnim spoznajama o ljudskoj gluposti, svidjet će vam se primjeri koje Dave Chappelle daje. Kao ni u njegovim prijašnjim specijalima, vulgarnosti i psovki ne nedostaje – funkcionalne su, odmjerene, ali ponekad i neočekivane što ih čini dobrim punchevima. Chappelle u nekom trenutku započinje ozbiljno obraćanje gdje se osjeti aktualni utjecaj onoga o čemu piše, s time da ne traži ničije slaganje. Svi u publici znaju po što su došli.

Dave svoju originalnost pokazuje na više razina izvedbom ovog specijala, ali osjeti se već postojeći lajtmotiv koji obilježava njegove dosadašnje specijale, a to je činjenica da je on crnac koji piše materijal iz perspektive crnca. Iako u svakom specijalu nadograđuje tu dimenziju svog materijala, možete se na trenutak osjećati kao da ste to već čuli od njega, pogotovo ako ste gledali više njegovih specijala. Međutim, politički diskurs je veliki odmak od prijašnjeg materijala pa to donekle anulira taj dojam. Način na koji ga pokreće i cilj koji želi postići njime nije nužno humorističan, ali ne gubi pažnju publike niti u jednom trenutku zbog koje netko može reći – ovo nema poantu.

 

Palac gore: Odlični get-serious trenuci i lekcija povijesti

Palac dolje: Prečesta uporaba riječi n***a

Preporuka: Svima kojima se da razmišljati o uzročno-posljedičnim vezama društvenih promjena i koji su gledali prijašnje specijale (napomena: ovo ne bi trebao biti prvi specijal DC-a po redu kojeg gledaš)

 

  • Kvaliteta materijala i orginalnost
  • Improvizacija i povezanost sa publikom
  • Kvaliteta izvedbe
  • Opći dojam
4.7

Facebook Comments

About Sara Smojver

Sara Smojver
Rođena ‘94. u Osijeku. Studira u Zagrebu. Prvi nastup imala je 22.3.2016. u Vinylu (Zagreb) i otada broji nastupe diljem Hrvatske i jedan u Srbiji. Voljela bi da joj poslije nastupa priđe Dubravko Ivaniš koji se nije nasmijao ni na jednu foru i da joj kaže sa straight fejsom: “Sviđa mi se ona fora sa Srbima.” te da se okrene i ode. Intenzivnije prati stand-up otkad je vidjela rutinu Georgea Carlina o religiji u 2. razredu srednje, a prvi stand-up kojeg je gledala bio je Eddie Izzard. Organizira mrežu večeri otvorenih mikrofona u Zagrebu (lipanj 2017. - sada) i voli gin-tonic. I Rafaello. I Arctic Monkeyse. :)

Pogledajte

#TBT: Mitch Hedberg – Sramežljivi genije

  FOTO: Comedy Central   Malo koji komičar je u tako kratko vremena ostavio tako …

X