Naslovna / Preporuke / Craig Ferguson “Tickle Fight” – Samo za okorjele fanove i nikoga više

Craig Ferguson “Tickle Fight” – Samo za okorjele fanove i nikoga više

Tickle Fight Craig Fergusona solidan je projekt donedavnog late night talk show voditelja. Kad kažem solidan točno to i mislim, zanimljiv ali ne i urnebesan. Poprilično očekivano, onako kako je vodio Late Late Show Ferguson vodi i ovaj 66-minutni specijal, gotovo pa copy/paste stilom, moglo bi se reći. Nije to nužno loše, na kraju krajeva po tome je postao i poznat, posebno na sjevernoameričkom kontinentu, no ipak nedostaje “ono nešto”. Pa krenimo iz početka.

 

 

 

Ferguson, kako mu je i navika, otvara “direktno u glavu”, bez previše oklijevanja i nekog posebnog uvoda. Njegov stil koketiranja sa publikom, učestalog sarkazma i tjeranja gledatelja da sami završe foru i dalje je uspješan no – ne toliko u Kanadi, gdje je i sniman specijal. Kad ti fore u nekoj mjeri ovise o SAD-u, Trumpu i politici onda odluka da se snima u Montrealu umjesto na primjer u New Yorku je popriličan promašaj od strane Fergusonovog menadžmenta i njega samoga. U posljednje vrijeme čak i specijali snimani u republikanskim utvrdama poput Nashvillea ili Austina prolaze dobro, no, ruku na srce, oni su ipak na teritoriju zemlje slobodnih i hrabrih. Koliko god slični i bliski to su dvije različite države. Ne ideš u Indiju prodavati hamburgere no pređeš li granicu, u Pakistanu će ti ga poneka osoba i kupiti. Isto pravilo vrijedi i za komediju. Tako da ne čudi, što za razliku od ostalih specijala ili njegovog uobičajenog nastupa, na ovome ipak nedostaje engagement publike u mjeri u kojoj to Ferguson obično zaslužuje.

Kad bismo pak secirali fore, one su tipične Fergusonovske, naizgled neskriptirane fusnote, u njegovom planu o čemu će pričati na pozornici postaju priča, nekada povezana, nekada nepovezana ali u pravilu zanimljiva. Uz njegov karakteristični smijeh ona dobiva šarm no isto tako, u određenom broju tih istih priča punchline je i više nego očit čak i za ljude koji slabije prate ovu formu komedije pa možda ne znaju što očekivati a to nikako nije poželjno kod komičara njegovog kalibra.

Teško da će Tickle Fight biti iznimno zanimljiv ljudima koji ne prate Fergusonov opus i/ili koji će ga tek prvi puta vidjeti sada no, kao i mnogi, on je čovjek na kojeg se treba naviknuti. Ako ste ikada pogledali koji Late Late Show onda su šanse da vama ovaj specijal “sjedne” puno veće nego ostalom puku. Ako pak niste, ovo će biti varivo na koje se treba naviknuti ali jednom kad ga zavolite nećete se moći odvojiti od njega.

Ono što je kod njega mana to je i njegova prednost i iako limitiran time, upravo time je i poseban i to mu donosi posebnu čar. Biti drugačiji nije uvijek dobro ali nije ni loše, pogotovo kod Fergusona.

Palac gore: Drži se onoga što zna da mu najbolje ide

Palac dolje: Predvidivo završava fore, malo manje wow efekta nego inače, nedostaje originalnosti

Preporuka: Samo za fanove 

 
 

  • Kvaliteta materijala i orginalnost
  • Improvizacija i povezanost sa publikom
  • Kvaliteta izvedbe
  • Opći dojam
3

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Posljednja sezona za predstavu “S nogu” Pedje Bajovića

  S nogu, (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) jedna je od najizvođenijih predstava u povijesti …

X