Naslovna / Intervjui / [INTERVJU] TIN SEDLAR: “Vjerovao sam srcu i išao za svojim snovima.”

[INTERVJU] TIN SEDLAR: “Vjerovao sam srcu i išao za svojim snovima.”

Iako je najniži komičar u Hrvatskoj, definitivno je najzaposleniji.

Tin Sedlar izvodi čak 3 vlastite stand-up predstave (dvije one-man predstave i jednu s kolegom Turkovićem) te hit komediju “Ocat i sin” sa Zlatanom Zuhrićem – Zuhrom. Pitali smo se je li mu 24 sata u danu dovoljno za sve – od pisanja materijala, uvježbavanja istog i odlaska na izvedbe. Kako je diplomirani pedagog odlučio napustiti siguran posao i reći: “Ovo volim i ovo želim.” pročitajte u našem intervjuu.

****************************************************************************

Ukratko” i “Pozitivan šok  su tvoje stand-up predstave koje redovito izvodiš u Studiju Smijeha, s tim da je “Pozitivan šok” nova predstava. Kakvi su bili dojmovi nakon prve izvedbe? U kojoj mjeri si osjetio rast sebe kroz različitost materijala prve i druge predstave?

Tin: Premijera stand up showa Pozitivan šok me ugodno šokirala. Znao sam da će biti odličnih reakcija, ali bilo je i bolje od toga. Materijal je slagan na način da doslovno pozitivno šokira publiku; prepun je preokreta usred materijala, dosta je dinamičan i nema previše pauze između fora. Pozitivan šok sam do sada izveo četiri puta i svaki put mi je bilo odlično. Premijera je, naravno, bila emotivnija jer sam dugo čekao s “izbacivanjem” tog drugog One Man Showa baš zato što sam želio postići show bez “praznog hoda” tijekom nastupa. Teško je reći je li mi draži prvi One Man Show Ukratko ili drugi Pozitivan šok jer mi je svaki drag na svoj način. Kroz Ukratko sam se predstavio stand-up publici i taj show obuhvaća prve tri godine moje karijere, dok u drugom više do izražaja dolaze moji stavovi i moja energija. Iskreno, želim još dugo izvoditi oba showa jer se nakon svakog osjećam sretno, a i vidim jednaku emociju i na publici. 🙂

Imaš i zajedničku predstavu sa Sašom Turkovićem – “Top Potez”. Kako ste se odlučili na to? Koliko dugo si pisao materijal za to?

Tin: Saša Turković je odličan stand-up komičar i nekako smo “kliknuli” zajedno. Dobra je energija između nas bez obzira što smo dosta različiti, kao i naši stand-up stilovi. Željeli smo probati jedan show zajedno s nekim “stvarima” koje nisu na svakoj stand-up večeri. Željeli smo probati nešto malo drugačije. To je zapravo kombinacija našeg best of materijala i novog teksta, a tu je i međusobni roast. Tako da smo pisali dva mjeseca novi tekst i to pomiješali s odličnim isprobanim forama koje služe kao trailer za naše One Man Show-ove. Za sada ide odlično, show ide bez pauze jer smo željeli dobiti na dinamici i dva-tri puta se izmijenimo na pozornici, a napravili smo dvije verzije – u jednoj je on prvi, a u drugoj ja pa publika na početku večeri bira tko da otvori večer. Super je energija prije, za vrijeme i nakon showa i veselim se svakoj novog izvedbi Top poteza.

Nisam gledala nijedan tvoj loš nastup. Znaš li ikada osjetiti sam u sebi nakon nekih nastupa Ovo je bilo loše/ispodprosječno, bez obzira na super responzivnost tvoje publike?

Tin: Prije svega, hvala na komplimentu. Naravno, uvijek ima lošijih večeri. Tijekom 7-godišnje karijere bilo bi čudno da je sve odlično/savršeno. Ali drago mi je da su večeri uglavnom odlične. U početku ima više slabijih nastupa, a s vremenom naučiš na nekim greškama U početku i trema igra veću ulogu pa se samim time i više griješi. Ja sam perfekcionist i to mi je istovremeno i najveća mana i vrlina. Nekad mi publika nakon nastupa prilazi i nenormalno hvali nastup (jer su, primjerice, prvi put), a ja se grizem i znam da je to moglo i bolje. Nekad se znam više fokusirati na onih 10% materijala koji nije prošao, nego na 90% onoga što je bilo perfektno i tu sam sebe ubijem. Ali treba uživati u onim večerima u kojima kola pozitivna energija jer ona ni publika ne zamjeri minimalni “fejl”.

Imaš poseban način na koji obilježavaš odličan nastup?

Tin: Nakon odličnih nastupa najčešće volim ostati s kolegama i komentirati nastupe, zezati se i produljiti taj osjećaj, taj neki poseban adrenalin. Često nakon odlično nastupa ne mogu odmah zaspati pa moram biti na mobitelu, kompu ili gledati telku da se malo smirim i uspavam.

Osim stand-up predstave imaš i hit-komediju koju izvodiš sa Zlatanom Zuhrićem Zuhrom. Kako ste ti i Zuhra uopće razvili ideju za predstavu “Ocat i sin”? Koliko izvedbi sada brojite ukupno? Koliko je to u prosjeku na mjesečnoj bazi?

Tin: Zuhra i ja smo se upoznali preko stand-up komedije. Zajedno smo par puta nastupili u Studiju Smijeha i par puta smo išli na neko gostovanje. Nekako smo se skužili, počeli smo pričati i vidjeli smo da razmišljamo u istom smjeru. Ja sam prije tri godine napisao kostur za tu predstavu, ali nisam imao lik oca. Kako sam upoznao Zuhru, skužio sam da bi on bio idealan lik za to, javio sam mu se i on je bio zainteresiran. Zbog te predstave sam i dao otkaz na stalnom poslu u jednoj osnovnoj školi i krenuo putem kazališnih dasaka koje život znače. U početku me bilo jako strah, ali sada vidim da nisam napravio pogrešku. Predstava je, za sada, pravi hit i rekacije publike su fenomenalne, a nas dvojica smo sami napisali cijelu predstavu i jedva čekamo nove izvedbe jer ju obožavamo izvoditi. Predstavu smo izveli preko 30 puta, a mjesečno je izvodimo otprilike četiri puta, ovisno o dobu godine.

FOTO: Marko Kodila/Tvornica

 

Kakvi su bili dojmovi nakon pune Tvornice, gdje je bila prva zagrebačka premijera?

Tin: Rekacije publike u Tvornici su bile fenomenalne, ali mi nismo zadovoljni organizacijom te predstave. Nekako je sve bilo na brzinu i uvjeti nisu bili kak spada pa ni publika nije mogla u potpunosti uživati, a mi smo do pet minuta prije bili u nekoj vrsti stresa. Da ne ulazim u detalje, bilo je nekih problema, ali sama izvedba je bila odlična i drago mi je da su se ljudi zabavili. Trenutno predstavu izvodimo u kazalištu Vidra i jako smo zadovoljni.

S ovom predstavom obišli ste više-manje cijelu regiju. Postoji li mjesto gdje ti je posebno drago bilo nastupati i da te veže neka anegdota?

Tin: Jesmo. Nastupali smo od Zagreba i sjeverozapadnog dijela Hrvatske, preko Istre i Slavonije, do Dalmacije i BiH. Teško je reći gdje je najbolje jer je predstava zaista svugdje prošla odlično, uz minimalne razlike. Negdje više plješću, negdje se glasnije smiju, ali je važno da je to prisutno svugdje. Zahvalan sam na svakom mjestu gdje smo bili, ali nekako sam najemotivnije prema Zagrebu jer smo ipak tu doma. 

Prepliće li se tvoja kreativnost koju ulažeš u predstavu s onom koju zahtijeva pisanje stand-up materijala? Možeš li ikako to svesti na jednaku razinu?

Tin: Malo je drugačije. Stand-up se izvodi na način da si ti direktno u “kontaktu” s publikom, dok si u predstavi u nekom okviru i imaš svoj lik. Što se tiče kreativnosti, u stand up-u si na pozornici sam i mislim da moraš biti još dodatno kreativniji da bi animirao publiku, dok si na predstavi ipak s nekim i publika prati određenu radnju. Kada u predstavi jednom postigneš da je to to, onda ima minimalnih izmjena, dok u stand-upu konstantno nastojim ubaciti nešto novo i postići maksimalno u svakoj fori, a piše se i stalno novi materijal.

FOTO: Marko Kodila/Tvornica

 

Razlikuje li se tvoja stand-up publika od one koju imaš na predstavi? U kojem smislu?

Tin: Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, ali vjerujem da da. Iako, na stand-up dolazi pretežno mlađa/studentska populacija jer je nekako stand-up i “zamišljen” za njih, ali nema pravila. Najdraže mi je kada mi nakon showa nastup pohvale i tinejdžer i čovjek od 50+ godina. Trudm se nekako imati humor koji može nasmijati različite populacije. S druge strane, predstavu smo pogodili da je za sve generacije i svi će se zabaviti. Svatko je u obitelji ili otac ili majka, sin, kćer, baka, deda, tetka i mogu se na neki način poistovjetiti s predstavom.

 Možeš li istaknuti posebno težak nastup iz svoje karijere? (pod utjecajem neposrednih događaja prije toga, čudne vibre kluba i sličnih razloga)

Tin: Da. Najteži nastup imao sam na dan kada mi je deda umro. Bilo je pitanje vremena kada će se to dogoditi, ali je bilo izrazito teško. Bio sam na rubu da otkažem nastup jer sam imao poseban odnos s njim i baš sam bio shrvan, ali sam nekako smogao snage i otišao na nastup, rekao sam sebi “Deda, ovo je nastup za tebe” i doslovno sam rasturio. Ne znam je li to bilo zbog toga, ali me publika jednostavno “nosila”. Osjećaj nakon nastupa bio je neopisiv. Istovremeno sam bio i sretan i tužan. Tek nakon nastupa rekao sam i kolegama što se dogodilo i svi su bili u čudu kako sam uspio izvesti svoj nastup. Nakon toga, vratio sam se tamo, još sam se jednom “pozdravio” s njim i onda sam otišao doma… Tu noć nisam baš spavao…

 Jedan si od rijetkih koji je odlučio napustiti svoj stalni posao i posvetiti se ovoj karijeri. Jesi li naišao na punu podršku svojih bližnjih ili je bilo skepticizma i početnog neodobravanja?

Tin: Da, spomenuo sam i u jednom od prošlih pitanja. Nije bilo lako, ali sam vjerovao srcu i išao za svojim snovima jer sam od dječačkih dana obožavao glumu i želio sam jednog dana glumiti u kazalištu. Bilo je svakakvih reakcija, ali uglavnom su to bile riječi podrške. Obitelj je bila skroz uz mene i to mi je bilo najvažnije. Bilo je početnih preispitivanja, ali kada su vidjeli da to stvarno želim i da sam inače nesretan, nije bilo spora. Od šire familije sam čuo i rečenice poput: “Ali to ti je siguran posao…”, “Nikad ne znaš kud ćeš s ovim…”, “Nemoj biti lud.” i slično, ali koliko god bio ziheraš u životu, ovo sam jednostavno osjetio i morao sam to napraviti. Drago mi je da nisam požalio.

Kada su ti sljedeći nastupi – u Studiju i u Vidri?

Tin: Zadnja siječanjska izvedba Pozitivnog šoka bila je 25., a u Vidri ćemo imati izvedbu 1. veljače.

Možeš li nam za kraj otkriti planove za buduće projekte? 🙂

Tin: Mogu samo reći da se sprema jedan projekt sa Zuhrom na televiziji za koji se nadam da će biti fora. Ali vidjet ćemo. I nadamo se nastavku predstave Ocat i sin. Radimo na ženskom liku kojeg bismo ubacili, ali o tom potom. Za sada želim uživati u izvedbi ove prestave, nastupati kao stand up komičar, a za ostalo će biti prilike.

Hvala Tin!

 

Facebook Comments

About Sara Smojver

Sara Smojver
Rođena ‘94. u Osijeku. Studira u Zagrebu. Prvi nastup imala je 22.3.2016. u Vinylu (Zagreb) i otada broji nastupe diljem Hrvatske i jedan u Srbiji. Voljela bi da joj poslije nastupa priđe Dubravko Ivaniš koji se nije nasmijao ni na jednu foru i da joj kaže sa straight fejsom: “Sviđa mi se ona fora sa Srbima.” te da se okrene i ode. Intenzivnije prati stand-up otkad je vidjela rutinu Georgea Carlina o religiji u 2. razredu srednje, a prvi stand-up kojeg je gledala bio je Eddie Izzard. Organizira mrežu večeri otvorenih mikrofona u Zagrebu (lipanj 2017. - sada) i voli gin-tonic. I Rafaello. I Arctic Monkeyse. :)

Pogledajte

PREPORUKA: Ljetni Studio smijeha – ljetni chill uz stand-up

  Tradicija nalaže da komičarska sezona kod nas, ali i u svijetu, traje od jeseni …

X