Naslovna / Preporuke / Domaće preporuke / Gledali smo: “Kaj bre?!” – predstava koja pomiče granice

Gledali smo: “Kaj bre?!” – predstava koja pomiče granice

Već godinama jedna od najpopularnijih i najizvođenijih predstava na ovim prostorima je “Kaj bre?!” u suradnji komičara iz Studija smijeha (HR) i komičara iz Standup.rs (SRB). Ovo je kratka priča o njima.

Za ovaj show karte doslovno morate kupiti unaprijed. Rijetko tko je te sreće da na dan predstave uspije osigurati upad. Nakon što zaista ga osigurate – razumjet ćete zašto je tome tako – na kraju krajeva, nije bezveze ovo jedna od najizvedbenijih predstava na ovim prostorima, ikada.

 

Kako je počelo?

Jednostavno. Prije već sada puno godina, osvanula je ideja o prc tematskoj predstavi između dva bratska naroda. A što mi, na ovim prostorima, volimo više nego li zajebavanje jedni drugih? I eto, godinama nakon, s debelo preko 50 izvedbi u ovom sastavu, komičari u naše ime podjebavaju jedni druge.

Gdje?

U Zagrebu je to Studio smijeha. U Beogradu je to Ben Akiba comedy club. U ostatku regije je po potrebi, ali gdje god ti je najbliže – preporučamo da ne gubiš vrijeme, jedino ako ti je smijeh nešto što ne voliš. Onda nemoj.

Tko?

Marina Orsag predstavnica je “kaj” strane ove priče. I dok objašnjava kako je Bajakovo mjesto gdje se zrak pretvara u vazduh, zasigurno će izbiti isti iz vas – od smijeha. Odlična Marina dočarava razlike koje u biti i ne postoje, govori vam o svom iskustvu o suradnji s ljudima “sa istoka” i pobija sve predrasude koje postoje. Marinu možete gledati u cijelom nizu predstava no ovdje uvijek zablista. Ne kažemo da drugdje ne blista, dapače, no ovaj show joj posebno dobro stoji.

Aleksanadar Perišić, logično je, predstavnik je “bre” strane ove priče i njegova strana ove predstave odlično kontrira Marininoj, pa bilo da priča o Mamiću, Bajagi ili pak samo obrađuje publiku, imati ćete osjećaj kao da se dva bratska naroda nikada nisu svađala. Malo prepirala, ali ništa strašno. Eh, da, važno je napomenuti da Aleksandar nema dlake na jeziku, to je lik koji ne nastupa bilo gdje i bilo kada, ponajviše jer gaji podosta taman i zanimljiv humor, ali u Zagreb dolazi redovito baciti pokoji prc, onako – iz ljubavi.

 

Zašto je to tebi bitno?

Predstava koja pomiče granice, uvijek ima samo pozitivne reakcije a svaki stand-up nastup nakon kojeg ljudi čekaju uredu na slikanje s frontilerima zasigurno je naša preporuka kao nešto što morate pogledati. Osim ako niste Bujanec. Ili Markićka. Ili Hasan. Ok, razumijete kamo ovo ide. Ako košulje perete isključivo Perwoll black magic-om, ovo nije za vas. Ali za sve ostale je must see.

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Novi val hrvatske stand-up komedije

Postoje dvije vrste komičara, i vrag u tebi koji ove redove čitaš će reći – …

X