Naslovna / Kolumne / Iz drugog kuta / Carlin živi vječno: 10 godina od smrti vol.I

Carlin živi vječno: 10 godina od smrti vol.I

FOTO: Montaža Standup.hr

Što reći o čovjeku o kojem je sve već rečeno? Zaista, što?

Gotovo da nema osobe na ovom svijetu, koja je pogledala više od pola sata nekog random stand-up materijala, a da nije čula za George Carlina. Možda i najveći, ali zasigurno u top 3 komičara u povijesti, napustio nas je na današnji dan prije točno 10 godina. (Ovo ne kažemo mi, ovo kažu apsolutno sve relevantne ankete ikada izrađene, ne da nas je napustio, da je najveći op.a.) Redom tako, idu Carlin, Richard Pryor i Lenny Bruce. Sveto trojstvo stand-up komedije. A na njegovom čelu, barem za danas, nalazi se maleni Georgie.

Kako ovo ne bi bio Wikipedija članak, donosimo vam samo najbitnije, najzanimljivije i najbolje stavke iz njegovog života, u dva nastavka, uvod u život, i disekcija njegovog materijala.

Uvod u život

George Denis Patrick Carlin rođen je na Manhattanu, New York, kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća. Kako je godinama isticao, rođen je u katoličkoj obitelji, a majka je s njim i njegovim starijim bratom, pobjegla od oca alkoholičara tek nedugo nakon što se rodio. Još kao klinac, pokazat će se kasnije, bio je iznimno čvrst u svojim stavovima, a česta bježanja od kuće, manifestirat će se i u adolescenciji kroz učestala izbacivanja iz školskih sustava, a kasnije i višestrukim otkazima na poslovima koje je obavljao. O problemu sa autoritetima pričat će puno kroz cijelu karijeru, a uz religiju (također povezana tema), to je možda i tema broj jedan kojom se bavi tijekom cijele svoje karijere. U ranim godinama, dok je pohađao katoličku školu nedaleko kuće u kojoj je odrastao, zamjerila mu se i religija. Vrlo brzo to dolazi do izražaja i gotovo da nema nastupa u karijeri gdje se ne obraća barem jednom na tu temu. Vrlo liberalna škola koju je pohađao, “vratila” je to svom najpoznatijem učeniku tako da se, nakon Carlinove smrti, žestoko usprotivila tome da ulicu u kojoj je ona, preimenuju u George Carlin street. Na (ne)sreću, Carlin je ipak dobio svoju ulicu ali dva bloka dalje, što je, prema riječima Kelly Carlin (kćer op.a.) pomalo i tužno, ali opet  je dobio počast koji mnogi smatraju da zaslužuje.

Uvod u karijeru

Ne postoji njegov fan koji ne zna da mu je u životu najveća želja bila postati glumcem. Kako je u više navrata i sam isticao, jedini put, nakon izbacivanja iz zračnih snaga SAD-a, put ka tome je vidio preko radija. Vrlo uspješan kao DJ, i uz mnogo sreće, već na prvoj prijavi je dobio posao. Spletom okolnosti, dobio je i priliku za vođenje vlastitih emisija, koje su bile i više nego popularne. Tu je upoznao i kolegu Jack Burnsa s kojim početkom 1960-e godine oformljava comedy duo i kreće u prve nastupe uživo. Još jednom, uz poveću dozu sreće, uspjeh gotovo da je nastupio trenutno. No, nakon dvije godine, duo se raspada, i iako ostaju veliki prijatelji, kreću pojedinačno ostvarivati vlastite karijere.

Stand-up

Još uvijek mladi Carlin, ubrzo popunjava i najveće dvorane u Las Vegasu. Uspjeh je zagarantiran. No, brz na jeziku, još brže dobiva zabrane nastupa. Početak je to njegove velike preobrazbe iz komičara koji nastupa radi novaca, u komičara koji nastupa za svoju publiku. Godine u kojima je zarađivao poput rock zvijezda, trošio novce na kuće i avione, alkohol i drogu, uskoro postaju prošlost. Carlin postaje ono što je bio do kraja života – legenda. Novonastali dug prema poreznim vlastima uspijeva, uz pomoć novog menadžera, otplaćivati uredno. I iako ga je uspio otplatiti tek nekoliko godina prije smrti, to je ujedno, prema vlastitim riječima, i glavni pokretač njegove fenomenalne produktivnosti. OD svog prvijenca snimljenog 1966.-e godine, snimio je zbrojeno preko 50 albuma. Što specijala, što kompilacija, u prosjeku radeći novi specijal u manje od dvije godine. Od početka 70-ih godina prošlog stoljeća sve se slaže u slagalicu koja je najpoznatija kao “današnji” George Carlin, lik koji je uvijek govorio što je mislio, i lik kojeg su, iako je iz najvećih dvorana prešao u omanje klubove kako bi izgradio imidž sebe kakav on zapravo i jest., nikada više nije libio praviti se nekim tko to on zaista nije. Kroz prodaju albuma, uslijedila su i gostovanja na nacionalnim TV programima, a pravi boom doživio je ulaskom HBO-a u svijet komedije za koji je snimio čak 14 specijala.

Smrt

Godine, droga i alkohol, došli su po “svoje” 22. lipnja 2008. Četvrti i zadnji infarkt uslijedio je točno 30 godina nakon prvog. U stilu legende, kakav je nepojmljivo bio, nakon kremiranja, njegov pepeo, po vlastitoj iskazanoj želji, prosut je, između ostaloga i po klubovima u kojima je nastupao. Class act, nesumnjivo će reći svaki fan.

Novi stari Carlin

Kelly Carlin, povodom obljetnice smrti, kao zakonski nasljednik, izdala je desetodijelni CD box paket koji uključuje, između ostaloga, i njegov prvi specijal snimljen 1973. i koji nije bio prikazivan nakon premijere, pilot emisiju za HBO, Blue-ray izdanja starih specijala, i posthumni specijal satkan od dosad neobjavljenih snimaka u vlastitoj produkciji. Također za cijenu od 100 dolara, u kolekciji se nalazi i svih 14 HBO specijala te ukupno 5 sati “novog” materijala.

U sljedećem i posljednjem članku u spomen na George Carlina – disekcija njegovog materijala te kako bi rani Carlin prošao da danas opet počinje svoju karijeru. 

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Pedja Bajović: Stari lisac domaće scene

    Kao i većina pionira naše comedy scene, Pedja je prestao nastupe brojati u …

X