Naslovna / Kolumne / Iz drugog kuta / Blast from the past Vol.1

Blast from the past Vol.1

Stand-up komedija trenutno proživljava najbolje dane. Komičar Kevin Hart je jedna od najvećih filmskih zvijezda, Netflix, uz gomile novih stand up specijala iz svih dijelova svijeta, plaća milijune Davidu Chappelleu, Amy Schumer i Jerryju Seinfeldu, a uz Youtube, društvene mreže i podcaste, stand up komedija nikada nije bila dostupnija. Komičarke i komičari danas mogu govoriti skoro sve što žele i mogu sami stvarati svoje karijere. Nekada je uspjeti kao komičar bilo puno teže. The Tonigh Show Starring Johnny Carson je bilo jedino mjesto za početi, komedija se smatrala muškim poslom, a prosti komičari nisu ima što tražiti na televiziji. U ovo vrijeme obilja, dobro se prisjetiti komičarki i komičara koji su svojim stand up specijalima rušili barijere i pomicali granice slobode govora. Istina, uglavnom zbog šala o kurcima, ali nerijetko i kao glasovi potlačenih manjina.

  1. Mitch Hedberg – Comedy Central Presents (1999)

 

Jedan od najboljih prerano preminulih komičara u ovih pola sata to i dokazuje. Niže šalu za šalom u svom stoner stilu, smijući se sam sebi, bez obzira na publiku. Ovaj special, njegov prvi, a nažalost, i zadnji, na trenutke djeluje kao best of video, jer Mitch Hedberg objašnjava publici, često nesigurno i nespretno, apsurdnosti jezika i života. Svoj osebujan i neponovljiv stil Mitch izražava u potpunosti kroz pola sata one-linera na Comedy Centralu, što ga je definiralo kao jednog od velikana komedija, rame uz rame s najvećima. Od stuba i pomoćnih izlaza, do alkohola i droga (koje su ga koštale života), Mitch jednostavno i duhovito opisuje svoju okolinu. Ovih pola sata spadaju u sam vrh stand up-a i obavezno su štivo svim ljubiteljima komedije.

 

  1.  Eddie Murphy – Delirious (1983)

 

Nitko nikada nije bio toliko samopouzdan kao dvadesetdvogodišnji Eddie Murphy u crvenom kožnom odijelu. Godinu dana prije nego što ga je Beverly Hills Cop  lansirao među najveće filmske zvijezde, Eddie dominira prepunom dvoranom u Washington DC-u – svojom pojavom, svojim izgledom i nevjerojatnom energijom, dokazujući da i relativno osrednji materijal može izgledati odlično. Ovih sat vremena je ispunjeno prostotama (riječ motherfucker i varijacije se pojavljuju 84 puta) i materijalom koji danas nikada ne bi prošao (dio o homoseksualcima), ali isto tako, ispunjeno je nevjerojatnim imitacijama (James Brown) i tjelesnom komedijom (ice truck bit). Eddie je najbolji kada govori o obitelji, i dok mu većina materijala ne spada u vrh komedije, svaka minuta pršti energijom. Svaki stand up komičar mora pogledati ovaj special i naučiti ponešto o vladanju pozornicom.

 

  1.  Janeane Garofalo – HBO Comedy half Hour (1995)

 

Janeane Garofalo se kroz svoj deadpan sarkazam potpuno otvara publici pričajući o svojoj intimi, seksizmu i blesavim stvarima. Jedna od najboljih alt-komičarki potpuno ignorira smijeh publike dok stoji pred mikrofonom na stalku i daje iskrenu sliku svoga života. Janeane Garofalo čita s papira i govori kako ima loše pamćenje bez imalo srama i potpuno spontano, ostavljajući dojam pristupačnosti, bez obzira na stvari koje govori. Materijal joj je malo razbacan što dodatno doprinosi dojmu da je samo obična ljuta cura koja jednostavno mrzi sve na svijetu. Pričajući s publikom ili izvodeći materijal, Janeane u ovom specijalu ne griješi i svakim bitom dovodi publiku na svoju stranu. Popularizirala je alt-komediju dok ljudi još nisu znali što je to. Weezer, Mentos, Starbucks, SNL – bez obzira o čemu govori, uvijek je ljutito smiješna.

Facebook Comments

About Vidmarijo Rašić

Vidmarijo Rašić

Pogledajte

Posljednja sezona za predstavu “S nogu” Pedje Bajovića

  S nogu, (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) jedna je od najizvođenijih predstava u povijesti …

X