Naslovna / Intervjui / Standup.hr intervju: Lajnap

Standup.hr intervju: Lajnap

FOTO: Lajnap

 

Prošle su pune dvije godine od kako su Aleks, Vlatko, Koza i Goc pokrenuli Lajnap, najnoviji stand-up brend u Hrvatskoj. U međuvremenu im se pridružio i Saša. I kako to sada izgleda iz njihove perspektive, kako gledaju na prošlost u budućnost stand-up scene te još nogo toga, otkrili su nam u ugodnom razgovoru Tomislav Kozačinski, i Goran Vugrinec.

 

Dečki, iza vas je druga sezona Lajnapa, kakvi su dojmovi?

Goc: Druga je sezona bila pravi rollercoaster emocija. Od smijeha do suza. Iskreno, očekivali smo da će biti dobro, no ovako dobro nitko nije ni zamišljao. Hrpa stvari se dogodila – Koza nam je otišao u London i postao Lajnapov veleposlanik u Velikoj Britaniji, dobili smo petog člana kolektiva Sašu Turkovića, krenule su ozbiljnije suradnje s poslovnim partnerima, a i svatko od nas pojedinačno značajno je napredovao u svom razvoju. Neka iduća sezone samo krene putem koji je druga sezona utabala i bit ćemo na konju. Naravno, planovi su nam veći od toga, no pričekajmo kraj ljeta za konkretnije detalje.

Koza: Iskreno, krajem sezone sam bio izrazito emocionalan. Postigli smo sve što smo htjeli i još više i nije bilo lako nakon svega napustiti ekipu. No, dolaskom Saše uopće se ne brinem za ekipu jer smo mogli vidjeti kako je rasturio, a mojim odlaskom u Veliku Britaniju otvara nam se prilika za međunarodnu suradnju o čemu ćemo pričati više krajem ljeta.

 

Ovu sezonu ste zatvorili iznimno uspješnim Lajnap tjednom, jeste li zadovoljni kako je sve prošlo, recite nam vaše doživljaje?

Goc: Posebno sam ponosan na projekt Lajnap Tjedna. Dokazali smo da možemo napraviti showove usred ljeta (visokih temperatura i lijepog vremena, op.a.) i punih tjedan dana nasmijavati Zagrepčane. Riječ je o do sada najzahtjevnijem Lajnapovom projektu, izuzev same sezone, i zbilja smo mnogo naučili prije, poslije i tijekom Tjedna. Baš kao što kaže izreka „što te ne ubije, ojača te“, iz Tjedna smo izašli mnogo pametniji i organiziraniji te sada znamo kako još više iskoristiti vlastiti potencijal na što učinkovitiji način. Pohvale smo dobili i od ekipe iz Sax!a što nam je dodatno dalo vjetar u jedra za iduću sezonu. Moram istaknuti kako nas Sax!, od mastera šanka Denija preko ostalih konobara do direktora Bojana, snažno podržava te smo u njima pronašli poslovnog partnera o kojem smo ranije mogli samo sanjati.

Koza: Goran je skroman, no njegov trud je bio od posebnog značaja u ovom projektu i da on nije potegnuo ne bi bilo upola uspješno kao što je. Svoj prvi povratak iz UK sam proveo s dečkima u klubu i bilo je fantastično. Jedna stvar koja me najviše oduševila je naša publika – takve publike van HR još nisam vidio.

 

Naspram prve, i vrlo uspješne sezone, druga je doživjela nekoliko promjena. Koza, ti si se odselio u London ali ostaješ dio projekta, a pridružio vam se Saša Turković.  Kako to funkcionira sada?

Goc: Da, Lajnap je na kraju druge sezone dobio novog člana – Sašu Turkovića. Najmlađi komičarskim stažom, no najiskusniji godinama, Saša je donio osvježenje u Lajnap ekipu. O njegovoj kvaliteti ne treba puno govoriti jer je i više nego očita i vjerujem da će se Saša kroz godinu dvije sigurno profilirati u jednog o najsnažnijih komičara na sceni. Međutim, ono što nije toliko očito je Sašino poslovno iskustvo koje je unaprijedilo Lajnapovu organizaciju u čitavom spektru poslovnih aktivnosti. Koza možda nije s nama lokalno, no ostaje jedan od osnivača te komičar Lajnap Comedyja kao i prvi Lajnapov veleposlanik u Velikoj Britaniji. Njegovo djelovanje u inozemstvu već sada pokazuje pozitivne pomake u smjeru internacionalizacije domaće stand-up scene. Koza je zapravo Lajnapov Heimdall prema anglosaksonskom tržištu.

Koza: Odselio sam se, jer to je odluka koja je donešena prije osnivanja Lajnapa i nešto što moram napraviti zbog sebe. Kako smo već spomenuli, aktivno radimo na Lajnap Global projektu, koji se nadamo razviti u nadolazećim sezonama. Osim toga – cijela ekipa je iznimno fleksibilna i aktivno sudjelujem i dalje u cijeloj organizaciji putem čuda tehnologije 21.st.

 

Publika u Sax!-u je uvijek odlična, ali često nastupate i diljem Hrvatske. Koji gradovi su vas najbolje prigrlili?

Goc: Tri grada mi odmah padaju na pamet – Čakovec, Rijeka i Osijek. Publika u tim gradovima je zaista odlična i svakog gostovanje je totalni gušt. Istaknuo bih i Koprivnicu koja nas uvijek dočeka raširenih ruku te Bjelovar gdje smo odradili tek dvije predstave, no s publikom već imamo odnos kao da smo godinama tamo.

Koza: Slažem se s Goranom. S obzirom na to da sam “Slavonski zet i sin” moje najbolje iskustvo je u Osijeku, to mi je kao “drugo doma” i svaki nastup tamo je fantastično iskustvo. Ostali gradovi su isto super, primarno zbog publike koja nas prati i podržava i uvijek su spremni smijati se s nama satima.

 

“Koza možda nije s nama lokalno, no ostaje jedan od osnivača te komičar Lajnap Comedyja kao i prvi Lajnapov veleposlanik u Velikoj Britaniji.” – Goc o kolegi Kozi, koji sada ima drugačiju ulogu u Londonu.

 

A najgore predstave? Gdje ste imali najgori nastup, i zašto?

Goc: Ne postoje najgore predstave. Čak i s manjom ljudi u publici, uvijek se potrudimo napraviti kvalitetan show. Da ne bi bilo da izbjegavam pitanje, da, imali smo teških gaža, no to uvijek gledamo kao priliku za naučiti nešto novo.

Koza: Desi se ponekad “teška gaža”, pogotovo kada je stand-up svojevrsno “iznenađenje” za publiku ili ako se moramo boriti protiv “žlica i vilica” pa publika nije pretjerano zainteresirana – što je apsolutno razumljivo u takvim situacijama. Takve gaže su prilika za brušenje on stage vještina koje inače nemamo priliku razvijati.

 

Od vas smo navikli na konstantno nove projekte, možete li nam reći kakvi su planovi za budućnost? Što je u planu za ovo ljeto a što za jesen i novu sezonu?

Goc: Hvala na komplimentu za nove projekte, stvarno se trudimo osvježavati scenu novim idejama i showovima. Stagnacija nam je najgori neprijatelj i želimo da svaki show bude ogroman korak naprijed. U skladu s time, novi projekti koje planiramo za iduću sezonu će sigurno donijeti uzbuđenje publici, ali i komičarima. Vlatko će 22.9. imati svoj solo show u Lisinskom, a u planu je i organizacija kvalitetnijih stand-up radionica koje će iznjedriti novu generaciju budućih komičara te ojačati karijere mladih komičara, ekipe s open majkova, koja, moram biti iskren, grabi sigurnim koracima prema uspjehu.

Koza: Od ove sezone imamo dosta prilika za podići sve na viši nivo i mislim da na neki način naša publika to od nas i očekuje. Bez da otkrivam previše detalja, jer nije moj projekt, no način na koji ćemo pristupiti razvoju scene i radionicama je zamišljen na način da jedva čekam bukirati kartu za Zagreb i raditi s mladim komičarima.

“Goran je skroman, no njegov trud je bio od posebnog značaja u ovom projektu i da on nije potegnuo ne bi bilo upola uspješno kao što je.”  – Koza o Gocovom neumornom zalaganju u zajedničkom projektu.

Kada možemo očekivati gostovanje Lajnapovaca u Londonu? 

Goc: Prepuštam Kozi da odgovori.

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Pedja Bajović: Stari lisac domaće scene

    Kao i većina pionira naše comedy scene, Pedja je prestao nastupe brojati u …

X