Naslovna / #TBT / Pregled događanja na stand up sceni 2017.

Pregled događanja na stand up sceni 2017.


Jednom godišnje donosimo pregled godine iza nas. Trenutci koji su obilježili domaću stand-up  scenu. Ovo nije best of lista ili recenzija nastupa, već kratki rezime 2017. godine.

Krenimo s najpoželjnijom lokacijom za svakog komičara, Madison Square Gardenom Hrvatske, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Nastupi u Lisinskom krenuli su u travnju s tematskom predstavom Peđe Bajovića pod nazivom “S NOGU* (*Sredstvo protiv jugonostalgije i jugofobije)”. Predstava nastala 2011. godine obuhvatila je cijeli Balkan, a između ostalih, gostovala je i u dalekom SAD-u te Kanadi. Za novi stand-up spektakl u Lisinskom čekalo se sve do rujna, kada je zagrebački Studio Smijeha organizirao “BEST OF REGIONAL STAND-UP, vol.2” kao nastavak na vrlo uspješni i rasprodani vol.1, 2016.godine. Uz voditeljicu večeri, Marinu Orsag (HR), nastupalo je šest komičara iz cijele regije: Martina Ipša (SLO), Aleksandar Perišić (SRB), Tin Sedlar (HR), Nikola Todorski (MK) I Igor Iggy Drljo (BiH). Zatim je u listopadu održana stand-up cabare predstava “Obično veče” u izvedbi Milana Laneta Gutovića, koja je između ostalih, igrana čak i na njujorškom Broadwayu. Jubilarna 100. Izvedba predstave urnebesna komedija “Drobilica” dvojca Vida Baloga i Denisa Bašića, također je gostovala u listopadu. U istom mjesecu, gostovao je međunarodno priznati komičar škotskog podrijetla, Daniel Sloss, sa svojim nastupom “NOW”, a o njegovom nastupu smo već pisali (link). Studeni i prosinac u Lisinskom rezervirao je komičar Ivan Šarić koji je održao čak dva nastupa “Ivan Šarić LIVE”. Ivanu je ovo druga godina zaredom da održava dva nastupa na daskama dvorane Lisinski.

Na domaćoj sceni svima već poznati Comedy Club Studio Smijeha, koji je već 2016. godine promijenio svoju adresu u Hebrangovu 10. u Zagrebu, stvorio je pravi mali comedy club, u kojemu se redovito održavaju tematski, one-man I one-woman nastupi, open mic, te mnoge druge predstave o kojima možete više saznati na službenim stranicama. Osim nastupa u svome klubu, komičari iz Studija Smijeha redovito nastupaju diljem Hrvatske, a u Splitu se oformila i grupa komičara kao podružnica zagrebačkom klubu „Studio Smijeha Split“ koji su s dva člana, 2017. godine proširili se na brojku od šest. Uz sve redovitije nastupe, komičari Studija Smijeha su u 2017.godini izdali i nekoliko novih samostalnih nastupa. Dejanović Marko predstavio je svoj One-man show “PROSTI FAKTORI”, Tin Sedlar svoj novi nastup “Pozitivan šok”, Saša Turković “Preživjeti u obitelji”, te Josip Škiljo „Samo jedan dalmatinac“. Studio Smijeha je kao suorganizator sudjelovao u projektu „’POKAŽIMO ZUBE’ STAND UP TALENT SHOW powered by Plidenta“ zamišljen kao open mic natjecanje. Projekt je završio u siječnju 2018. a pobjednik je osvojio turneju u 20 gradova, te ugovor  sa Studijom Smijeha. Krajem godine stižu novosti od direktorice Studija Smijeha Marine Orsag kako prepušta vođenje kluba operativi sa sedam zaposlenika. Napominje kako će ipak ostati direktorica, komičarka i koordinatorica programa u klubu.  

Pokrenut 2016.godine, projekt LAJNAP COMEDY četvorice komičara Aleksa Curaća Šarića, Tomislava Kozačinskog, Vlatka Štampara i Gorana Vugrinca, u 2017. godini je ispunio sva očekivanja i napunio sve dvorane do zadnjeg mjesta gdje god su nastupali. Tijekom godine održali su četiri epizode (svaka epizoda novi tekst) po nekoliko izvedbi, te u više navrata nastup „BEST OF LAJNAP“. Gostovali su diljem Hrvatske, a redovite nastupe izvodili su u art kinu Grič. Na jesen, nova baza redovitih nastupa postaje kultni KLUB SAX, gdje izvode i svoje one-man nastupe. U ožujku pokreću Open Mic večeri u organizaciji Lajnap Comedy koje su zamišljene kao kreativne radionice, a ne natjecanja. U travnju kreću na turneju s hrvatskim pivskim brandom – Ožujskom pivom. Turnejom su obišli više od 15 gradova diljem Hrvatske i održali više od 30 nastupa. Zanimljivo je kako su uz ovaj zaposleni raspored uspjeli i premijerno predstaviti svoje nove one-man nastupe. Aleks je predstavio novi show „Doslovce“, Tomislav Koza nastup „Iz druge“, Vlatko „Odraslost“, a Goran Goc „Upute za život“. Također, Aleks Curać Šarić pokreće novi samostalni projekt u formi podcasta koji je prerastao u video podcast, a paralelno i seriju vlogova na YouTube kanalu, za kojeg tvrdi kako je cilj približiti njegovu komediju svima koji ne mogu pratiti nastupe uživo.

Jedan od najpopularnijih komičara današnjice, američki komičar Pablo Francisco, u svibnju je posjetio ovaj dio Europe. Ljubitelji stand-up komedije mogli su uživati u Pablovim nastupima punim neočekivanih situacija i zvukova u tri grada: Zagrebu u Domu sportova, Beogradu u Dvorani Doma Sindikata, te Ljubljani u Mala dvorana Tivoli. Za dolazak poznatog komičara zaslužna je marketinška agencija MadProps.

Peđa Bajović, Srđan Jovanović, Andrija Dabanović i Marko Puljiz okupili su se u prosincu i održali nastup pod nazivom „BALKAN STAND UP VEČER“ U dvorani The Best Venue Hall u Zagrebu.

Večeri otvorenog mikrofona zamišljene su kao prilika za svakoga da se okuša u stand up komediji. Mnogi su komičari svoje karijere započeli upravo na ovakvim večerima, a kasnije testirali i dorađivali svoje materijale. Pored spomenutog Studija Smijeha, redovite večeri otvorenog mikrofona održavale su se u zagrebačkim kafićima Vintage Industrial Bar, Vinyl te Pločniku. Vintage Industrial Bar broji najveći broj posjetitelja u publici, a često se kao gosti pojave i prepoznati hrvatski komičari.

 

Facebook Comments

About Matej Celega

Matej Celega
Odrastao u Istri, studirao u Rijeci, živi i radi u Zagrebu i siguran je da mu to nije zadnja stanica. Nije puno putovao, ali želi još. Na putu prema ostvarenju želja i planova vodi ga pozitivan stav, ali ga je kritična i cinična strana karaktera više puta spasila. Krenuo je nasmijavati ljude u osnovnoškolskim predstavama, dramskim skupinama i skečevima. Od tada do danas ''nastupa'' samo za prijatelje koji kažu da je smiješan, ali ne i duhovit. Prati komediju, voli tiramisu i pingvine.

Pogledajte

Preporuka: Aleksandar Perišić nasmijava sa svojim “kompleksima” u klubu Sax

Hrvatska stand-up scena uspješno surađuje s brojnim regionalnim komičarima. Od bogatih izdanja večeri s ex-yu …

X