Naslovna / #TBT / Throwback putopis: Jim Jefferies u Ljubljani

Throwback putopis: Jim Jefferies u Ljubljani

FOTO: Facebook; Tin Vodopivec

.

Sjećam se kao danas, da upotrijebim taj klišej, dana kad mi je na mobitel došlo preko nekoliko poruka da je – Jim Jefferies u Ljubljani za 10 dana. 26.04. bijaše to, prošle godine, negdje oko 20-21 h navečer, tek koji sat nakon objave, i s već rasprodanom trećinom kapaciteta dvorane. Jebote. Ruke mi se oduzeše. Njega ciljam kao branitelj povlaštenu mirovinu. Ljudi se do kraja života sjećaju gdje su bili kada su čuli da je Tito umro, Tuđman… ja nikad neću zaboraviti gdje sam bio kad sam čuo da ću vidjeti ovoga prije nego ja umrem. Na kraju krajeva, godinama mi je želja prije vidjeti njega, nego ijednog drugog komičara u životu.
Bacam se na posao i okrećem brojeve da vidim ima li tko još zainteresiran. Ma niti 15 minuta kasnije, refresh stranice, i već nema još dodatnih 20-ak karata. Lomim odluku i naručujem karte. 25 eura po karti. Bagatela.
24 sata kasnije, čak niti toliko, event je bio rasprodan. Na sreću, još dvoje frendova se prikrpalo, ukupno nas 6. Logistika najma kombija, vinjeta i ostalih manje bitnih elemenata odrađena je za čas, ispregovarali smo bolje nego MOL upravljačka prava u INA-i. I onda šok, par dana prije polaska – predstava je pomaknuta sa subote na petak. Problemi u produkciji, nema drugog termina. Zovi opet sve ispočetka, smišljaj detaljan plan, neki uzimaju slobodne dane, uzimaju se bolovanja, godišnji, izlazi ranije s posla, ma sve samo da se stigne na vrijeme. I uspjeli smo. Lagano, kroz kišu u sunčanu Ljubljanu, došli smo i više nego na vrijeme.

Slovenci su – čudan grad. Mislim, narod. Sva djeca nose kacige na glavi dok voze bicikl. Kod nas ako dijete nosi kacigu – automatski je peder. Jadno dijete, em peder, em potres mozga kad padne. Nisam siguran, ali možda ta moždana trauma od padova objašnjava zašto i kako glasamo svake izbore. Ne znam. Moguće.
Tek nedaleko od dvorane koja je nazvana po jugoslavenskim volonterima u španjolskom civilnom ratu (khm, khm…ako Glogoški ovo čita, eto potencijalnog kamping mjesta ), potražili smo nešto za prigristi. I – nula. Strašno. Jedino mjesto koje smo našli je nešto što ja ne mogu opisati riječima, niti je pekara, niti je pečenjara, ne znam zaista što je. No prodaju sirov burek, i pizza burek. Prvi je smiješan radi imena, ali drugi je – uh, nikad više. Gastro abortus. No dobro, prošlo je i to, pa smo se zaputili nazad do dvorane podignuti ove ulaznice socijalnog izgleda, ali velike osobne vrijednosti. 💕💕

FOTO: Hrvoje Gašparević; Jim Jefferies Ljubljana

Nismo još puno vremena imali na raspolaganju, pa par pića kasnije u nedalekom kafiću uz samu rijeku Ljubljanicu, i već smo bili u redu za ulazak. Lagano me pere trema kao Pernara pred dolazak onog čovjeka-guštera – jer nije svaki dan da vidiš jednog od komičara koji je obilježio zadnjih deset godina te umjetnosti. I tebe. Ulazimo. Sjedamo. Ne znam ni sam koliko minuta kasnije, i dvorana je puna. I čekamo. I čekamo. Nije to tako dugo trajalo koliko se činilo kao vječnost.

Odjednom se zacrnilo kao na Thompsonovom koncertu. Glas iz pozadine započinje intro. Ne znam kad je veće oduševljenje bilo, tada u publici, ili u NASA-i kad su sletjeli na Mjesec (Ako ne vjeruješ da smo sletjeli na Mjesec, zamjeni usporedbu sa – ne znam, dernekom HDZ-a ili Kerumovim pršut partijima). Neopisivo. Desetak sekundi kasnije prolomilo se – JIM JEFFERIES. I ostalo je povijest.

Na binu je izašao lik u crvenoj kožnoj jakni, s dvije juice votke u ruci, i mikrofonom. Kada si na tom levelu, sama pojava izaziva smijeh i pozitivne reakcije. Na prvu riječ – Slovenija – publika se nasmijala kao da je odradio najbolji setup ikada. Nekoliko ne baš savršenih fora kasnije, smijeh je splasnuo, nije nestao, ali lagano splasnuo. No, onda je malo pao. Doduše, ovo je bio improv night i trebalo mu je 4-5 votki da se zagrije, a nije da nije već lagano “zagrijan” i kročio na pozornicu.

Nekolicina tih votki kasnije i pokazalo se da je Jim dosegao radnu temperaturu. Prvih pola sata možda i je bilo malo manje od očekivanoga, ali ostalih sat i pol (pauze nije bilo op.a.) je bio comedy vrh. Improv kao takav, pogotovo nekome na stranom teritoriju, je poprilično teška vrsta komedije, no on se snašao u Sloveniji kao Hasanbegović na skupu neonacista. Hoću reći – kao doma. Priče od kokaina, alkohola do “maltretiranja” osiguranja u dvorani, bile su apsolutno genijalne i neočekivane. Teme možda jesmo mogli pretpostaviti, ali način na koji će nam ih dostaviti, to nije mogao nitko. Zaista genijalna večer, i ono još bitnije, ovo je bio jedinstven show, predstava koju ne izvodi i uvježbava, ovo je bio uvid u Jima kakav on je. A on je genijalan. I pijan. Jako pijan.
Nakon dva sata, sad već i više nego zagrijan, dapače, malo i pregorio, negdje u Mladen Grdović fazi, završava svoj show “jedva” stojeći na nogama. Što, nije tako rijetka pojava, što se njega tiče, barem.

Screenshot NY City Theatre

Ostadosmo još na šanku, uz cugu pričekati slikanje sa zvijezdom večeri. To je potrajalo malo dulje, ipak se morao čovjek “popraviti” u backstageu, a to je proces koji traje. No tada, u redu s desecima Slovenaca, stajali smo i mi, čekajući da pružimo ruku jednom od trenutno najvećih komičara na svijetu. Došao je i taj trenutak.

FOTO: Hrvoje Gašparević; Jim Jefferies Ljubljana

Svo oduševljenje svijeta se vidi na meni. Na njemu – ne baš toliko, ali dočarava sliku. Jer kad gledaš nekoga onako kako Bill Cosby gleda fingering porniće, to znači da ljubavi ima. Vjerojatno jednostrane, ali je ima.

Facebook Comments

About Hrvoje Gašparević

Hrvoje Gašparević
Dobitnik je jedne prve nagrade za kratku priču ali i nekoliko pozitivnih ocjena iz zadaćnica tokom svog skromnog školovanja. U životne uspjehe, uz navedeno, ubraja i retweet Rickya Gervaisa - dva puta(!), upoznavanje s Jim Jefferiesom i onaj jedan dan kad je stvarno, hešteg majkemi, otišao na kavu i nije se napio. Stand-up prati od početka milenija i iako nereligiozan nekolicinu komičara smatra hodajućim božanstvima. Živući uzor: Jim Jefferies. R.I.P. uzor: George Carlin. Obožava: komediju Bo Burnhama i Mitch Hedberga.

Pogledajte

Preporuka: Tomislav Primorac @Studio smijeha

    Mlada nada Studija smijeha Split opet je u Zagrebu, a samim time i …