Naslovna / Komičari / Pedja Bajović

Pedja Bajović

FOTO: Pedja Bajović

Jedan je od pokretača scene stand-up komedije u ovom dijelu svijeta. U svojoj karijeri, koja je započela 2005. godine, obišao je više od dvadeset zemalja svijeta te stotine gradova. Za svoj rad je 2014. godine na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skopju, dobio i priznanje za najboljeg veterana.

Kao producent, vodio je prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5 (2007-2008.), a danas je to produkcija Komedija s nogu koja stoji iza prve domaće stand-up comedy video produkcije StandUp Show(2009.), a zatim i prvog regionalnog DVD izdanja: Komedija s nogu/…BO CKOПJE (2011.); da bi 2015. godine uslijedio i regionalni televizijski serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy TV kanala HA HA.
Bio je producentom prvih nacionalnih turneja stand-up komedije u Hrvatskoj (2009.) i BiH (2011.) te prve regionalne stand-up turneje sa svojom geografsko-biografskom predstavom S NOGU* (2012.). Turneje po prostoru bivše Jugoslavije njegova su specijalnost, a prema riječima jednog kolege “nastupao je svuda gdje ima sijalica, a bogami i žarulja!”.
Pored toga, prvi je regionalni stand-up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom takmičenju – Seattle International Comedy Competition 2012., a 2016. godine ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja The Funniest Person in the World u Helsinkiju. Njegovi nastupi na engleskom jeziku još uvijek nalaze svoje mjesto u programu televizijskog kanala Comedy Central Extra.
Pedja priznaje činjenicu da je bolje biti u pravu nego biti prvi. Ipak, svima voli glasno i jasno poručiti: “‘Ko vas šiša, ja sam bio prvi!”
Njegov dosadašnji rad rezultirao je s tri tematske predstave: S NOGU* (*Sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije); MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju); ROK TRAJANJA, kao i prvi cjelovečernji specijal nekog našeg stand-up komičara na engleskom jeziku – IN INGLIŠ.
Iako su njegove oči (sa sve naočalama) uvijek širom otvorene i usta spremna za glasno lajanje, dok prst samo čeka da ga se upre u nekoga ili nešto, najčešće se obruši na – sebe. On ne prašta nikomu, a sebi ponajmanje! Muž, otac dvoje klinaca, sa stambenim kreditom i starim autom te ponešto svršenih škola… sretne su okolnosti koje čine njegov stand-up o sebi toliko blizak mnogima. Pedja voli politiku, ali ne dnevnu, već više onu sezonsku, od izbora do izbora! A sve je, zna se, stvar izbora…
Vjerojatno nije najpotentniji, ali svakako jest najprepotentniji stand-up komičar u ovom dijelu svijeta. Jako se voli sebe ili se. Ima cvike, pa misli da je pametan. Nosi odijelo, pa misli da ima stila. Drži mikrofon, pa misli da je faca. A, najgore od svega, on misli – da misli!
Pedja Web Site Pedja@Twitter Pedja@Facebook

Facebook Comments

Pogledajte

Do smijanja

Do smijanja

Lajnap Comedy – zajednički projekt Aleksa Curaća Šarića, Tomislava Kozačinskog Koze, Vlatka Štampara i Gorana …

X